Xiaomi Redmi Note 7 – Sjajan telefon za male pare

Xiaomi je definitivno odlučio da ne zaostaje za konkurencijom. Lansirao je više različitih uređaja sa velikim brojem megapiksela. Među njima, Redmi Note 7 je najjeftiniji.

Ali i više od fotoaparata, Redmi Note 7 dolazi sa baterijom od 4.000mAh, octa-core Snapdragon 660 čipsetom, staklenim zadnjim delom i svetlim ekranom od 1080p. Za oko 200 eura, to svakako zvuči kao odlična ponuda.

Ključne karakteristike

Mora se ponovo reći, Redmi Note 7 je kolekcija megapiksela sa telefonom koji ide uz nju. Skriveni u kućištu zadnje kamere, oni praktično skupljaju gomilu podataka.

Uprkos velikom broju megapiksela, autput slika je generalno ograničen na 12MP, ali se koristi poboljšani dinamički opseg i performanse pri slabom osvetljenju.

Sve ovo pokreće Snapdragon 660, isti osmojezgreni čipset koji napaja Nokiu 7 Plus. Poboljšano je upravljanje toplotom, performanse i energetska efikasnost u poređenju sa starijim čipovima. Procesor je podržan sa 3 ili 4 GB RAM-a.

Ne postoji NFC, što se neće svideti onima koji vole da koriste beskontaktno plaćanje telefonom.

Embed from Getty Images

Ekran

Sa 6,3 inča, malo je toga što bi se moglo primetiti na Redmi Note 7 na prvi pogled, osim masivnog ekrana.

Sa samo malim rezom, ovo je panel napravljen za gledanje videa i konzumiranje sadržaja. Na 1080 x 2340, on je takođe dovoljno oštar da zadovolji sva čula.

Iako je osvetljenost dovoljno visoka za većinu situacija, na letnjem suncu da čitljivost nestaje. Iako je moguće podesiti boje uglavnom po vašoj želji pomoću alata za kalibraciju ekrana, u pozadini je očigledna jaka plava boja.

Bez obzira na to, uglovi gledanja su dobri. U svemu ovome ekran se tačno uklapa u cenu i ono što se može očekivati. Za većinu potrošača je verovatno da će ovo biti i više nego dovoljno.

Kamera

Bez obzira na ostale specifikacije koje kamera može imati, sa marketinške tačke gledišta samo je jedna stvar važna – 48 megapiksela.

Aplikacija kamere koju je Xiaomi izgradio je prilično prosečna, što znači da je u suštini direktan klon Appleove ponude za iPhone, koja izgleda da je nezvanično postala standard koji je industrija usvojila.

Sa naglaskom na to da „AI“ izabere različite režime, takođe je moguće brzo uključiti Auto HDR i prebaciti se između različitih opcija, kao što su portret i panorama. Rad aplikacije je brz.

Kvalitet tih fotografija je zaista zanimljiva stvar. Dok se marketinška priča vrti oko objektiva od 48MP, u stvarnosti senzor ne koristi u potpunosti te piksele za snimanje detalja.

Moguće je snimiti „prave“ slike od 48MP samo u Pro modu, ali i one su jednako razočaravajuće, izgledaju mutno i prenaglašeno. Umesto toga, u „normalnom“ režimu, kamera kombinuje informacije iz grupa od 4 piksela, što znači da su dobijene slike ukupno 12MP.

Tipičnan problem Xiaomi telefona čini se da je zasićenje jedne boje na račun drugih. Ovde zelene nijanse imaju tendenciju da postanu izražene u „prirodnom“ režimu, dok su druge nijanse relativno prigušene.

To je nešto što se može rešiti ažuriranjem softvera, tako da se situacija može promeniti u budućnosti.

Slabo osvetljenje je i dalje nešto što je izazov, uprkos tvrdnjama Xiaomi-a o suprotnom. U poređenju sa modelima kao što je Redmi Note 6 Pro, poboljšan je, uglavnom zbog dodatka noćnog režima.

Ovaj uređaj ima i potencijal za dodavanje Google Camera APK, što znači da oni koji znaju, mogu dramatično povećati kvalitet slika uz vrlo malo truda. Ipak, postoje sigurnosni nedostaci ovog procesa koje bi trebalo imati na umu.

Sve u svemu, a pogotovo po pitanju cene, Redmi Note 7 ima kameru koja je svakako dobra i savršeno prikladna za većinu korisnika.

Dizajn

Sa prednje strane, Redmi Note 7 svakim inčom izgleda kao moderni smartfon. Sa neznatnim zarezom u obliku suze, ekran pokriva skoro celu površinu predweg dela. A sa 6,3 inča, to je zaista veliki panel iako se to ne oseti zbog tankog tela.

Bočne strane uređaja su napravljene od sjajne plastike koja nije toliko prestižna kao što je to slučaj kod nerđajućeg čelika na iPhone XS. Problem mogu da predstavljaju potencijalne ogrebotine.

Zadnja strana je napravljena od punog stakla. Iako stoji lepo u ruci, postoje zabrinutosti oko trajnosti. Posebno zbog toga što je to uređaj sa „željom za smrću“. Bez obzira na površinu ili nagib, Redmi Note 7 će pronaći način da isklizne iz ruke i padne na pod.

Sa 186g, to svakako nije lagan uređaj, ali zbog lakih materijala i tanke prirode telefona, nije težak u ruci.

Sve u svemu, ovo je dobro napravljen telefon koji prati trenutne trendove.

Baterija

Redmi Note 7 ima bateriju od 4000mAh, koja je izgleda standard kod Xiaomi telefona. Prilikom jednog testiranja,u opštoj upotrebi, nakon 13-časovnog radnog dana, sa 2 sata putovanja na posao, slušanjem muzike na blutut slušalicama, video zapisima, imejlovima, porukama i pozivima, do kraja je ostalo u proseku 67 -70% baterije. Ovo je svakako dobar pokazatelj.

Uz laganu upotrebu, ovaj uređaj bi svakako mogao poslužiti kao „dvodnevni“ pametni telefon.

Interfejs

Xiaomi je, kao i većina proizvođača iz Kine, odlučio da proizvede svoju verziju Androida. To znači da je MIUI sasvim drugačiji od standardnog Androida, i prilično daleko od originalne verzije.

Bez obzira na to, MIUI je ono što imamo na Redmi Note 7, čineći njegovo prisustvo vidljivim u svakom trenutku.

Tu je menadžer bezbednosti, menadžer aplikacija, menadžer baterije, menadžer memorije i drugo. Xiaomi takođe zarađuje novac od prodaje svojih usluga, tako da pored toga postoji i prilagođena muzička aplikacija, aplikacija za filmove, prilagođena aplikacija Cloud naloga.

Kada je u pitanju brzina, uređaj lako prolazi kroz osnovnu navigaciju i nema problema s većinom igara ili zadataka.

To ne znači da ne postoje problemi i greške, jer postoje. Ponekad preterano oprezan rad na pozadinskim procesima u ime zaštite životnog veka baterije će iritirati neke korisnike.

Za većinu ljudi koji nemaju tendenciju da kopaju previše po sistemu, prisustvo MIUI-ja neće biti problem.

Embed from Getty Images

Performanse

Redmi Note 7 dolazi u dve verzije, svaka sa različitim kapacitetima za skladištenje i RAM opcijama. Kupcima je na raspolaganju 3GB RAM-a i 32GB memorije ili 4GB RAM-a i 64GB memorije.

I jedna i druga opcija je svakako dovoljna za svakodnevnu upotrebu, mada će oni koji su zainteresovani za igranje želeti da se odluče za varijantu većeg kapaciteta. U svakodnevnom radu, prebacivanje između različitih ekrana i korišćenje „normalnih“ aplikacija (bankarstvo, slanje poruka i sl.) uređaj radi bez problema.

Uprkos ponekad problematičnom softveru i pokušajima proizvođača da vam proda svoje usluge, za tako nisku početnu cenu, zaista je teško naći bolji telefon.

Pogledajte ponudu svih Xiaomi telefona na našem sajtu klikom na link