Sony reorganizacijom kompanije krije gubitke?

Sony ne prodaje onoliko pametnih telefona kao nekad, ali ne razmišlja o tome da ugasi mobilnu diviziju. Umesto toga, on spaja mobilne telefone sa TV, audio i kamera proizvodima kako bi stvorio novu jedinicu pod nazivom „Electronics Products and Solutions“. To mu daje mogućnost da sakrije loše rezultate koje „Sony Mobile“ postiže u svakom kvartalu.

Sinergija ili prikrivanje gubitka?

U kompaniji kažu kaže da je taj potez „sinergija“. U stvarnosti, mobilna divizija je samo ogromna sramota svaki put kada objavljuju kvartalne rezultate. Tokom poslednja četiri kvartala, „Sony Mobile“ je izgubio gotovo 910 miliona dolara. U stvari, „Sony Mobile“ je u zadnjem kvartalu izgubio dovoljno da potpuno izbriše sve profite kompanije od filmova.

Embed from Getty Images

Tržište pametnih telefona se izjednačava, a Sony nije uspeo da izbori poziciju na globalnom tržištu na način kao što su Samsung ili Apple. On je bio jedan od prvih podržavalaca Androida putem Sony Ericsson partnerstva, ali njegova prodaja opada na sve konkurentnijem tržištu. U trećem kvartalu 2017. godine širom sveta prodato je 3,4 miliona Xperia uređaja, a godinu dana kasnije pao je na samo 2 miliona.

5G – spas ili dodatni trošak?

Pa, zašto onda ne odustati? Ponos je definitivno deo toga. Sony proizvodi telefone duže nego što postoje moderni pametni telefoni i ne želi da se povuče sa tržišta. Oni samo žele da budu kompanija koja proizvodi telefone. Drugi razlog je prelazak na 5G. Sony kaže da njegova mobilna divizija naporno radi na implementaciji 5G bežične tehnologije, ali ne samo u telefonima.

Sony vidi svoju internu podelu kao benefit dok se industrija kreće prema 5G. Međutim, 5G će dramatično povećati troškove istraživanja i razvoja. Mogli bi da imaju još veće gubitke sa mobilnim uređajima, tako da će sakrivanjem unutar konglomerata „Electronics Products and Solutions“ njegovi kvartalni brojevi izgledati bolje. I dalje će trebati manje čudo da Sony ponovo dobije profitabilnu prodaju telefona sa ili bez 5G. Reorganizacija kompanije stupa na snagu 1. aprila.

Pogledajte ponudu svih Sony telefona na našem sajtu klikom na link