Samsung Galaxy Fold nagoveštava budućnost telefona

Svake godine, smatfon kompanije traže od nas da dajemo sve veću sumu. U zamenu dobijamo uređaj koji u velikoj meri podseća na onaj koji je objavljen pre 12 meseci. Tvrde da njihove manje nadogradnje mogu poboljšati vaš život kroz nešto bolju kameru, ili mogućnost da se igra Pokemon Go na malo većem ekranu. Nije ni čudo da je prodaja pametnih telefona zabeležila svoj najveći pad krajem prošle godine.

Međutim, Samsung smatra da ima odgovor u obliku Galaxy Fold, prvog preklopnog telefona jedne velike smartfon kompanije. Kada je zatvoren kao knjiga, Fold je dizajniran da radi kao tipičan pametni telefon sa ekranom od 4.6 inča. Ali kada ga otvorite, uređaj se pretvara u tablet sa drugim 7.3-inčnim unutrašnjim ekranom.

Veliki ekran i funkcionalnost u jednom uređaju

Današnji telefoni postaju sve veći i veći kako potrošači teže za sve većim ekranima. Najnoviji iPhone XS Max, na primer, ima tri puta veći ekran od originala. Ali, to se odražava na prenosivost i funkciju.

Ideja Samsungovog preklopnog telefona je da pružiti najbolje od oba; veliki ekran koji se može zatvoriti i staviti u džep.

Embed from Getty Images

Prednosti i mane

Otvaranje telefona automatski ga dovodi u režim tablet računara. YouTube video snimci su veći i Gugl Mape su detaljnie. Veći ekran znači da se tri različite aplikacije mogu prikazati odjednom – možete poslati poruku prijatelju bez pauziranja video snimka, na primer.

Problemi se javljaju kada se uređaj preklopi u normalan telefonski režim. U tom režimu biste ga verovatno koristili kada šaljete poruke ili brzo proveravate e-poštu- brze akcije za koje smo koristili trenutne telefone stotinama puta dnevno.

I u tom smislu, Galaxy Fold izgleda glomazno i nezgrapno. Njegov ekran je okružen debelim ivicama koje ga čine kao katodni televizor. Debljina kada je jedna polovina presavijena na drugu čini se kao povratak u dane Nokia sklopivih telefona.

Nije jeftina zabava

Jedna stvar je sigurna – nije jeftin. Samsung je saopštio da će Galaxy Fold koštati 1,980 dolara kada bude objavljen u aprilu i još više za verziju koja podržava 5G. 2017. godine je iPhone Xs razbio barijeru od 1000 dolara. Manje od dve godine kasnije, cifra je udvostručena.

Da li neko treba da kupi ovaj telefon? Možda ne. Ali to ne znači da se za nekoliko godina nećemo osvrnuti na Galaxy Fold kao revolucionarni uređaj. Prva generacija elektronike je uvek kompromitovana i često skupa. Tada dolazi konkurencija, poboljšanje dizajna i snižavanje cena.

Na isti način na koji originalni iPhone sada izgleda veoma loše, Galaxy Fold će biti poboljšan u više navrata u narednim godinama. Možda to nije telefon koji danas trebate kupiti, ali je možda prototip budućnosti telefona.

Pogledajte ponudu svih Samsung telefona na našem sajtu klikom na link