Raspakivanje – Samsung Galaxy S10

Nakon njihovog velikog lansiranja pre nekoliko nedelja, Samsungov novi trio flegšip telefona dostupan je kupcima. Kao i kod prethodnih Galaxy S telefona, S10 je tu da posluži kao savršen lek za Appleovu najnoviju liniju iPhona.

Embed from Getty Images

Ako je Galaxy S10 Plus Samsungov odgovor na iPhone XS Max, a Galaxy S10e je dizajniran da parira iPhone XR, standardni S10 je direktni rival Appleovom iPhone XS-u. Imajući ovo na umu, svi ovi telefoni su namenjeni istim tipovima korisnika kao i Appleovih iPhone uređaja – onima koji žele najbolje što postoji.

Međutim, kada je Samsung lansirao S10, nije se zaustavio na samo tri telefona. Kompanija je takođe predstavila Galaxy S10 5G sa tehnologijom sledeće generacije. Tu je i Galaxy Fold, prvi uređaj kompanije koji ima preklopni ekran.

Ekran

Baš kao što je i najavljeno, Samsung Galaxy S10 je ima ono što korejski gigant naziva „Infinity O“ displej. „O“ se odnosi na novu rupicu za kameru koja se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana. Ovo je Samsungu omogućilo da još više smanji debljinu okvira.

Ekran od 6,1 inča (S9 je imao 5,8 inča) je, kao što ste očekivali od kompanije Samsung, predivan. To je OLED panel sa quad HD+ rezolucijom i podrškom za HDR10+, baš kao i Samsungovi QLED ekrani vrhunskog kvaliteta.

Embed from Getty Images

HDR10+ je konkurentni standard za Dolby Vision (HDR tehnologija podržana najnovijim iPhone uređajima) i daje dodatne metapodatke podržanim filmovima i TV emisijama, što ih čini teoretski još boljim od običnog HDR10.

Poslednji trik upakovan u ekran je ultrazvučni senzor otiska prsta. Zamenjujući tradicionalni fizički senzor sa zadnje strane, ovaj malo više futuristički način zahteva snažan pritisak na donji deo ekrana kako bi vaš prst bio ultrazvučno skeniran.
Upotreba ultrazvučne tehnologije znači da nije potrebno optičko svetlo. Mnogo je brže i pouzdanije od konkurencije sa istom tehnologijom.

Ekran je takodje dizajniran da bude prijatniji za oči, sa manje plavog svetla nego ranije, što će pomoći u korišćenju pre spavanja.

Baterija

Trajanje baterije na Galaxy S9 nije se baš moglo nazvati odličnim. Lepo je videti da je Samsung uklopio veću ćeliju unutar S10. Baterija od 3400mAh nije najveća na tržištu, tako da će biti interesantno videti koliko dobro funkcioniše.

Embed from Getty Images

Čudno, izgleda da nema očiglednih poboljšanja brzine punjenja. Sa brojnim telefonima koji sada podržavaju USB-C PD ili punjače sa većom snagom, S10 kasni za konkurencijom sa svojim Adaptive Fast Charging koji izgleda da se i dalje zasniva na Quick Charge 2.0.

Jedna dobrodošla opcija je Wireless Powershare, koja vam omogućava da napunite drugi uredjaj sa Qi tehnologijom tako što ćete ga prisloniti na S10. Tehnologiju možete koristiti da biste napunili druge telefone – na primer, iPhone XS, ali punjenje telefona preko Powershare-a će verovatno biti previše sporo.

Performanse

Pored ekrana, ostatak dizajna je prijatan i karakterističan za Samsung. Stakleni zadnji deo uređaja, USB-C duž donje ivice, pa čak i priključak za slušalice. S10 je telefon koji je teško držati duže vreme zbog oštrih ivica.

Samsung voli da oprema svoje uređaje sa najnovijim i najboljim unutrašnjim setovima. Pokreće ga Ekinos 9820. U Americi je ovo zamanjeno za Snapdragon 855 koji je 7nm čipset.

S10 dolazi sa standardnih 8GB RAM-a, a možete izabrati između 128GB ili 512GB prostora za skladištenje. MicroSD podrška ostaje, kao i Qi bežično punjenje i IP68 rejting vodootpornosti.

Pogledajte ponudu svih Samsung telefona na našem sajtu klikom na link