Microsoft se priprema da „ubije“ Windows telefon

Microsoft kaže da bi svako ko još koristi svoju Windows 10 mobilnu platformu poznatu kao Windows telefon, trebalo da pređe na iPhone ili Android.

„Sa krajem podrške za Windows 10 Mobile OS , preporučujemo da se korisnici presele na podržani Android ili iOS uređaj“, kaže Microsoft.

Saopštili su da će 10. decembra 2019. godine prestati da šalju nove bezbednosne ispravke. Takođe, neće slati hitne popravke, besplatne opcije za asistiranu podršku ili tehnička ažuriranja sadržaja. Drugim rečima, neće biti više ažuriranja. Samo će nekoliko modela telefona biti podržano do tog konačnog datuma.

Kompanija je nekada imala velike planove za Windows na mobilnim uređajima. Posebno kada je osvežila operativni sistem 2010. godine i pokrenula Windows Phone 7. U to vreme, u kompaniji su trvdili da su BlackBerry i iPhone mrtvi. Microsoft je takođe kupio Nokia mobilnu jedinicu za svoje Windows Phone proizvode. To je bio neuspeh akvizicije vredne 7,6 milijardi dolara.

Microsoft je uložio mnogo truda u iPhone i Android, gde su dostupni Office proizvodi. Takođe ima partnerstvo sa Samsungom koji prodaje neke verzije svojih vodećih Galaxy telefona sa prethodno instaliranim Office paketom.

Postoji mnogo razloga zbog kojih Windows nije uspeo na mobilnim uređajima. Najveći je verovatno zato što nije bilo dovoljno aplikacija, uključujući i popularne koje su takođe bile dostupne za Android i iPhone.

Pogledajte ponudu svih telefona na našem sajtu klikom na link