Honor 10 Lite – Android 9 u neverovatno jeftinom telefonu

Trend proizvodnje manje moćnog, ali i pristupačnijeg telefona uz flegšip telefone ne pokazuje znake usporavanja. Honor 10 Lite je dobar primer toga.
Novi telefon kineskog brenda sadrži nekolicinu svojstava svoga brata, Honor 10, ali je značajno jeftiniji.

Dizajn

U dizajnu Honor 10 Lite videćete slične karakteristike kao kod drugih, skupljih telefona ovog brenda.
Zadnja strana telefona ima isti „aurora“ efekat koji postaje sinonim za Honor i Huawei.
Ne poseduje isti nivo sofisticiranosti kao neki Honor telefoni višeg ranga, ali to je i dalje očaravajući telefon na prvi pogled.

Skener za otiske prstiju na zadnjoj strani je lako dotaći i postavljen je na sredinu telefona.

Postoje dve kamere na zadnjoj strani, ne toliko loše za ovu cenu uređaja. Blago su izdignute iz tela, iako nismo zapravo primetili da se previše ističu. Osećaj Honor 10 Lite u ruci jebolji nego što možete očekivati za ove pare, a zakrivljene ivice lepo sedaju na dlan. Međutim, telefon je definitivno lakši što čini da deluje jeftino. Uporedite ga sa nečim poput Huawei Mate serije ili Honor Magic 2 i videćete da postoji značajna razlika u osećaju, dodatna težina nudi više vrhunskog iskustva.

Na dnu telefona imate jedan zvučnik okrenut na dole, mikro USB konekciju i priključak za slušalice. Iako zvučnik nije najvišeg kvaliteta i ne zvuči ni blizu tako dobro kao što zvuče dvostruki zvučnici boljih uređaja, uključivanje priključka za slušalice je i dalje dobrodošlo i pomaže u ublažavanju lošeg kvaliteta zvuka iz zvučnika.

Ekran

Ponovo se Honor nije odlučio za QHD ekran, umesto toga izabrao je Full HD. Ima duži ekran u formatu 19:9 sa rezolucijom od 2230×1080 piksela. LCD ekran nudi gustinu od 415 piksela, što nije daleko od Retina nivoa koje ćete dobiti na iPhone-u.

Možda nedostaje kvalitet slike koji ćete dobiti pomoću OLED displeja na Samsung ili Apple telefonu, ali za razliku u ceni ne možemo reći da smo propustili elemente poput HDR-a ili slično.
Činjenica da se ekran dalje proširuje do samih ivica privlačiće korisnike. Na vrhu ima mali zarez u kojem se nalazi prednja kamera.
Ova kamera se koristi za selfije (očigledno) i prepoznavanje.

Kamera

Kamera od 13MP na Honor 10 Lite je impresivna za uređaj ove cene. Upoređivali smo ga sa iPhone XS Max, i dok je bilo slučajeva kada je skuplji telefon bio daleko bolji od svog jeftinijeg konkurenta (na primer, prikupljanje detalja u tamnijim uslovima,) bilo je mnogo više slučajeva kada nije bilo mnogo razlike između ova dva telefona.

U mešovitim uslovima osvetljenja nismo videli ogromnu razliku. Iako je u tamnijim uslovima 10 Lite imao više izloženosti, nije bila loša fotografija niti je nedostajala boja.

Prednja kamera je manje impresivna, zahvaljujući tom užasnom „smoothing“ efektu. On daje utisak koji je daleko od prirodnog.

Baterija

Trajanje baterije u našim ranim testovima je bilo prilično dobro do sada – tu je baterija kapaciteta 3,400mAh.

Za telefon koji bi trebao trajati dan po jednom punjenju, ne možemo se žaliti do sada. U kombinaciji je sa Kirin 710 čipom, koji ima 12nm arhitekturu i stoga bi trebalo da bude efikasniji za korištenje u poređenju sa drugim telefonima srednjeg opsega. Takođe, Korišćenje 10 Lite kao wireless hotspot nije dovelo do dramatičnog smanjenja snage.

Performanse

Kao što je pomenuto, Honor 10 Lite koristi Kirin 710 procesor, u kombinaciji sa 4GB ili 6GB RAM-a, zajedno sa 64GB ili 128GB interne memorije.
Takođe koristi Android 9 Pie, uz najnoviju verziju EMUI-a – koja je malo opterećena u smislu korisničkog interfejsa. Ipak, poseduje neke dobre funkcije što čini telefon upotrebljivijim.

Postoji optimizator telefona, koji pomaže u čišćenju nepotrebnih stvari i čini da sve radi bolje. Kada Honor 10 Lite čini nešto poput isključenja pristupne tačke, ako je primetno da se ne koristi, pojaviće se malo obaveštenje zašto.

Što se tiče sirovih performansi,mogle bi biti bolje. Na primer, otvaranje fotografije koju ste upravo uslikali traje malo duže nego što možete očekivati, a prebacivanje između aplikacija je sporije nego kod premium telefona.
Postoje moment kada možete dodirnuti aplikaciju ili obaveštenje i ništa se neće desiti. Otvorićete još jednu aplikaciju, a zatim će se iznenada pojaviti prethodna. Međutim, ovo nije poslednja verzija softvera, tako da pretpostavljamo da će se to uskoro popraviti.

Presuda

Honor 10 Lite je impresivan telefon – ako dolazi po ceni sličnoj onoj koju je ima u Kini.
Nešto više od toga i početi ćete se osećati kao da plaćate neke male kompromise u performansama, ali u celini, ovo je telefon koji nudi pristojnu bateriju, pametnu kameru i odličan dizajn bez velikog ulaganja.

Detaljnije informacije Hawei Honor 10 Lite

Pogledajte ponudu Huawei telefona na našem sajtu klikom na link